пятница, 16 августа 2013 г.

Якщо на роботі виник конфлікт


При сучасних ринкових відносинах у трудових колективах нерідко виникають конфлікти з різних питань. Заборгованість по заробітній платі, зміна існуючих умов праці, не виконання колективного договору, все це приводить до виникнення конфліктів між робітниками та роботодавцями та приводить до акцій протесту і страйків.
Що робиться на території області для своєчасного вирішення та прогнозування колективних трудових спорів? Про це йшла мова на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, яке відбулося 13 серпня.
Тема засідання: «Про Закон України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».



В засіданні взяли участь: начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області Олександр Дєдіков, заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області — завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Олена Козаченко, завідувач сектора правового забезпечення відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області Марина Максименко, голова профспілкового комітету первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України державного підприємства «Чернігівторф» Андрій Зайков.


Олександр Дєдіков повідомив: — В нашій країні колективні конфлікти вже 15 років вирішуються за допомогою Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», який було прийнято 3 березня 1998 року. На виконання зазначеного Закону Указом Президента України у листопаді 1998 року була створена Національна служба посередництва і примирення як постійно діючий державний орган, головними завданнями якого визначено сприяння поліпшенню трудових відносин, прогнозування, запобігання виникненню та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), здійснення посередництва при вирішенні таких спорів (конфліктів).


Олена Козаченко розповіла про основні напрямки та результати роботи відділення: — Так, упродовж 12 років діяльності відділення НСПП сприяло врегулюванню 59 вимог, висунутих 11,5 тис. найманих працівників у 24-х колективних трудових спорах на 22-х підприємствах, в установах та організаціях. В результаті вдосконалення системи превентивних заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), відділенню НСПП, у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та організаціями профспілок, вдалося не допустити загострення 320-ти конфліктних ситуацій у трудових колективах із загальною кількістю найманих працівників 138 тис. осіб. Характеризуючи розбіжності, можна констатувати, що більш ніж у 90 % випадків вони стосувалися порушень законодавства про оплату праці та зобов’язань колективних договорів в частині своєчасності виплати заробітної плати.


Більш детально на резонансних колективних трудових спорах зупинилася Марина Максименко: — В різні роки вдалося відновити законність і нормалізувати соціально-трудові відносини у таких трудових колективах: Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка (2002 р., кількість учасників спору — 108 осіб), відділу охорони здоров’я УМВС України в області (2004 р., кількість учасників спору — 150 осіб), КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ «Фірма „ТехНова“» (2005 р., кількість учасників спору — 999 осіб), закладів і установ освіти м. Прилуки (2005 р., кількість учасників спору — 1285 осіб), ВАТ «ЕК „Чернігівобленерго“» (2006 р., кількість учасників спору — 3320 осіб), КП «Варва-Водоканал» (2008 р., кількість учасників спору — 35 осіб), КП «Чернігівське тролейбусне управління» (2010 р., кількість учасників спору — 864 особи) тощо.


Андрій Зайков розповів про хід врегулювання у 2012 р. колективного трудового спору між найманими працівниками та адміністрацією ДП «Чернігівторф» та набутий при цьому досвід щодо захисту соціальних та трудових прав найманих працівників.

Наприкінці засідання Олександром Дєдіковим було наголошено, що до відділення НСПП мають право звертатися як сторони конфлікту, так і органи влади, зацікавлені у стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території. Спеціалістами відділення НСПП будуть надані необхідні юридичні консультації з метою сприяння вирішенню кожної конкретної проблемної ситуації.





Комментариев нет:

Отправить комментарий