среда, 6 ноября 2013 г.

До 80-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні


В Україні Голодомор 1932-1933 років трактується як геноцид української нації, як злочин зумисно спрямований супроти національної групи — українців. Але світовою спільнотою визнання факту зумисного вбивства голодом відбувається неоднозначно і повільно. Звичайно тут має місце протидія з боку Росії, мета якої — подати Голодомор 1932-1933 років як соціально-господарську внутрішню проблему колишнього Радянського Союзу.


Але з кожним роком, все більш людей визнає Голодомор як геноцид української нації та вшановують пам’ять мільйонів безвинно загиблих від нього.
У зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, 6 листопада в рамках засідання прес-клубу «Ділове слово» відбулася презентація соціальної реклами акції «Засвіти свічку!». Її представили заступник начальника управління Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор Слєзко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук Володимир Бойко, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.


Ігор Слєзко зазначив, що з метою гідного вшанування пам’яті мільйонів безвинно загиблих співвітчизників було підписано Указ Президента України від 19 серпня 2013 року № 430/2013 «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні». На виконання цього указу у Чернігівській області було розроблено соціальну рекламу акції «Засвіти свічку!».
Він також ознайомив з планами та організацією проведення заходів. Так, 23 листопада о 16:00 годині відбудеться вшанування пам’яті жертв Голодомору акцією «Засвіти свічку!» і хвилиною мовчання. Меморіальні заходи у місті Чернігові також включатимуть в себе культурно-мистецьку акцію «Ми пам’ятаємо», яка відбудеться в обласному театрі ім. Т. Г. Шевченка о 15:00 годині. Ігор Слєзко презентував представникам засобів масової інформації зразок соціальної реклами акції «Засвіти свічку!», яка буде передана до редакцій газет, Інтернет-видань, на телебачення, радіо Чернігівщини і розповсюджуватиметься в соціальних мережах, та звернувся з проханням оприлюднити цю рекламу у період з 11 до 23 листопада включно.
Ігор Слєзко також підкреслив, що вже зараз у районних центрах області працює пересувна виставка, підготовлена обласним історичним музеєм ім. В. В. Тарновського «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932—1933 років — геноцид українського народу». Вона охопить практично всю територію області і завершить свою роботу на початку грудня. У всіх населених пунктах області пройдуть жалобні заходи за жертвами голодоморів в Україні.


Володимир Бойко ознайомив з історією виникнення ідеї проведення акцій «Засвіти свічку!» та її автором Джеймсом Мейсом. Акція «Засвіти свічку!» бере своє коріння у заклику американця, українського патріота, видатного дослідника Голодомору 1932—1933 років в Україні Джеймса Мейса. У невеличкій публікації «Свічка у вікні» в газеті «День» за 18 лютого 2003 року він написав таке: «Хочу запропонувати лише акт національної пам’яті, доступний кожному: в національний день пам’яті жертв 1933-го, коли кожен громадянин цієї землі, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих».
Володимир Бойко також пояснив, що Джеймс Мейс, який з 1993 року постійно проживав в Україні, був похрещений у нас в країні у православ’я та отримав ім’я Яків Булава. Отже, такий вчинок наочно і без пояснень показує його ставлення до українського народу.


Сергій Бутко розповів про Джеймса Мейса, його тісні зв’язки із Черніговом і чернігівцями, які одні з найперших в державі підтримали громадську ініціативу українського патріота з Америки «Засвіти свічку!». Також він підкреслив, що 23 листопада Україна вшановує пам’ять не тільки від 3-х до 10-ти мільйонів загублених Голодомором життів, а й всіх померлих від голодоморів 1921—1923 років (сотні тисяч людей) і 1946—1947 років (понад 1 мільйон людей).












Комментариев нет:

Отправить комментарий