среда, 27 ноября 2013 г.

«Реквієм»


27 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відкрилася виставки «Реквієм», приурочена до 305-х роковин Батуринської трагедії.


В історію України, вдосталь насичену гучними перемогами і кривавими поразками, одну з найтрагічніших сторінок вписало місто Батурин.
Картинами представленими на виставці неможливо милуватись, але вони повертають нас у контекст історичних подій початку ХVIII століття. Саме тоді, в умовах Північної війни (1700 — 1721), гетьман Іван Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави. Але тільки через три століття мрія гетьмана здійснилася — Україна стала незалежною державою.
Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», щороку вшановує пам’ять жертв, які полягли від рук російських карателів у 1708 році. Так, в комплексі цьогорічних заходів, і проходить виставка «Реквієм», яка представлена творами із фондової колекції НІКЗ «Гетьманська столиця».
Саме каральні дії московських військ із захоплення і знищення столиці гетьмана Мазепи Батурина і його мешканців зображені у творах художників: В. Гавриленка, В. Прядки, О. Володимирової, О. Лопухова, О. Мельника, М. Шевченка, П. Шпорчука, Л. Вітковської, Н. Мурашкіної, В. Перевальського та інших.


На перегляд картин, глядача налаштовують слова із поеми-містерії «Великий льох» Т. Г. Шевченка.


Г. Кожокар «Батурин-1708»


М. Шевченко «Мазепина гра». Триптих


Г. Кожокар «Гетьман І. Мазепа. В’їзд до Батурина»



О. Лопухов «Я, Богдан». Ліва частина триптиху


В. Гавриленко «Батурин-1708»


О. Володимирова, В. Прядка «Україна у вогні»

Жорстоко розплатився Батурин за мрію гетьмана. Події тих часів увійшли в історію під назвою «батуринська трагедія», яка підноситься до масштабів умовно-символічної загальноукраїнської, а сам Батурин втілює собою символ мужньої боротьби козаків і населення столиці за самостійну державу, за українські права.
При использовании материала, ссылка на Gorod.cn.ua - обязательна









 

Комментариев нет:

Отправить комментарий