вторник, 3 декабря 2013 г.

Старт модернізованої всеукраїнської внутрішньодержавної карткової системи — НСМЕП


3 грудня у залі засідань прес-клубу «Ділове слово» відбулася прес-конференція на тему «Старт модернізованої всеукраїнської внутрішньодержавної карткової системи — НСМЕП».



Грошові відносини на протязі багатьох століть хвилюють людство. А в останні роки все більшої популярності набувають безготівкові платежі з використанням платіжних карток.
Обговоренню теми безготівкових розрахунків та ознайомлення громадськості з модернізованою Національною системою масових електронних платежів і було присвячене чергове засідання.
В ньому взяли участь: начальник управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок, начальник Центру інформатизації управління НБУ в області Валерій Кужель та чернігівські журналісти.


Як зазначив Леонід Волошок, протягом останніх років Національний банк України проводить цілеспрямовану політику, направлену на розвиток в України масових безготівкових платежів з використанням карткових та інших платіжних технологій. В Україні постійно зростає частка безготівкових платежів. Якщо у 2011 році ця частка складала 8,1% від загальної суми операцій, то за 9 місяців 2013 року цей показник становить вже 16,7% (по Чернігівській області відповідно 1,5% і 6,9%).
Одним із основних напрямків реалізації Стратегічної програми розвитку безготівкових платежів є удосконалення Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), яка була заснована в 2000 році.
Оновлена НСМЕП передбачає випуск банками карток з магнітною смугою і ЕМV-чипом та прагне створити можливість використання їх на будь-якому термінальному обладнанні, яке сьогодні функціонує в Україні.
Отже, приєднуючись до НСМЕП населення отримає ряд переваг:
- доступні, безпечні, більш захищені операції як зняття готівки так і безготівкові розрахунки;
- можливість обслуговування картки на будь-якому термінальному обладнанні в Україні;
- більш дешеві платні послуги;
- функціональність картки буде розширена новими інноваційними продуктами та платіжними інструментами.
В разі вступу до оновленої НСМЕП банки також матимуть переваги:
- низькі витрати на підключення та роботу в системі;
- більш короткі терміни підключення до НСМЕП, ніж до міжнародних карткових систем;
- при обробці банківських операцій, банки зможуть використовувати власні процесингові центри або користуватись процесинговим центром Національного банку України;
- прозорість правил і тарифів НСМЕП.
На сьогоднішній день, учасниками НСМЕП є 59 банків, що становить 42% від банків учасників платіжних систем. Ще 4 банки оформлюють вступ до системи.
Леонід Волошок також підкреслив, що сьогодні в суспільстві відбуваються складні події, але зазначив, що при адекватних відносинах між владою та опозицією, курс гривні буде стабільний.










Комментариев нет:

Отправить комментарий