пятница, 6 декабря 2013 г.

Веселі «Катерининські вечорниці» в Чернігові!


7 грудня християни вшановують Святу Великомученицю Катерину, одну із найбільш шанованих великомучениць у християнському світі. Вона прийняла християнську віру, і через це, за наказом імператора Максимiана, була вбита. Через кілька років християни знайшли останки мучениці й поховали їх. Місце страти Катерини й сьогодні показують в Олександрії туристам.

Пам’ять святої великомучениці шанується в православному світі. Безпосередньо в день Катерини дівчата збирались на вечорниці. Для цього вони заздалегідь обирали оселю а відповідно і господарку майбутнього свята.
З метою розширити у молоді уявлення про народні традиції та обряди цього свята, 5 грудня у виставковій залі Чернігівського Центру народних ремесел для дітей та юнацтва відбулися «Катерининські вечорниці» з притаманними їм обрядодійствами та забавами за традиційними звичаями українського народу.
Учні Центру, їхні батьки, керівники студій та багаточисельні гості, що завітали на свято, не пожалкували. Вони побачили яскраве музично-художнє дійство. За народними традиціями, дівчата вишивали рушники, виготовляли обереги, ворожили, співали пісень та готовили вечерю. Приходили й хлопці, приносили дівчатам гостинці та сідали до столу на спільну трапезу.
Яскравості цьому колоритному дійству надали пісні у виконанні академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.
Провели та підготували це чудове свято — методист з розвитку народних ремесел, веденню виставкової діяльності Центру народних ремесел для дітей та юнацтва Яна Погребнюк та провідний спеціаліст відділу культурного розвитку, мистецтв та навчальних закладів департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрвції — Ірина Дерейчук.
При использовании материала, ссылка на Gorod.cn.ua - обязательна













































Комментариев нет:

Отправить комментарий