вторник, 14 января 2014 г.

Як на Чернігівщині будуть відзначати 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка


Президент України Віктор Янукович оголосив 2014 рік в Україні Роком Тараса Шевченка. І не випадково, що перше у 2014 році засідання прес-клубу «Ділове слово», яке відбулося 14 січня, було присвячене реалізації на Чернігівщині завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.


З журналістами спілкувались: директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко; директор обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Сергій Лаєвський; головний режисер, художній керівник обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Андрій Бакіров та директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко.


Сергій Лаєвський детально розповів про путівник «Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина», виданий Чернігівським обласним історичним музеєм ім. В. В. Тарновського. Він також повідомив, що в музеї планується проведення фотодокументальної виставки «Т. Г. Шевченко в документах Державного архіву Чернігівської області». Загалом у музейних закладах області діють 8 розділів та 1 музейна експозиція, які висвітлюють життя і творчість Великого Кобзаря.


Як повідомив Андрій Бакіров, Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка розпочав 88-й театральний сезон прем’єрою опери «Катерина». Надалі в обласному театрі планується показ вистав за творами Т. Г. Шевченка «Відьма» та «Мати-наймичка», в обласному дитячому (ляльковому) театрі ім. О. П. Довженка — за твором «Великий льох», в обласному молодіжному театрі — «Гайдамаки», в Ніжинському українському драматичному театрі ім. М. М. Коцюбинського — «Останній первоцвіт».


Інна Аліференко розповіла про підготовку обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В. Г. Короленка бібліографічного покажчика «Чернігівські шляхи Тараса». Серед інших книг, запланованих до друку в області до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка — збірка поетичних, прозових, публіцистичних творів чернігівських письменників ХХ–ХХІ ст. «Чернігівська Шевченкіана», збірка наукових праць дослідників творчості митця «На пошану Кобзаря», збірка літературної студії Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя «Стежини до Шевченка», видання «Седнівський Кобзар».


Сергій Мойсієнко нагадав, що розпорядженням голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка від 5 квітня 2013 року № 122 утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. 18 квітня 2013 року було утворено обласний громадський оргкомітет, до складу якого увійшли громадські, політичні та культурні діячі Чернігівщини. Комітет вніс ряд пропозицій до плану заходів з підготовки та відзначення в області цієї знаменної дати.
Остаточний план заходів з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, де враховані також пропозиції членів Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації, було затверджено 22 листопада 2013 року головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком та головою обласної ради Анатолієм Мельником. Відповідні плани також затверджені у містах обласного підпорядкування та районах області. З урахуванням їх на Чернігівщині здійснюється підготовча робота щодо відзначення Року Тараса Шевченка, оголошеного Указом Президента України від 11 квітня 2012 року № 257.
На території Чернігівської області знаходиться 54 об’єкти історії та монументального мистецтва, пов’язані з життям та діяльністю Тараса Шевченка. На даний час більшість з них перебувають у доброму та задовільному стані. Районними державними адміністраціями та міськими виконавчими комітетами здійснюються заходи щодо виконання робіт з ремонту, реставрації, благоустрою і впорядкування цих об’єктів.
Розроблено проект відтворення первісного вигляду Спасо-Преображенської церкви у Ніжині, в якій 17 травня 1861 року відбулася панахида під час перевезення тіла Тараса Шевченка в Україну з Санкт-Петербурга, після чого церкву в народі стали називати Тарасовою.
Управлінням освіти і науки облдержадміністрації спільно з Державним архівом області, Департаментом культури і туризму, національностей та релігій, райдержадміністраціями та міськими виконавчими комітетами підготовлено матеріали для створення Інтернет-порталу «Тарас Шевченко».
Серед школярів загальноосвітніх навчальних закладів проведено Всеукраїнську мистецьку акцію для юних художників, літераторів, читців та каліграфів «Мій Шевченко». Зі ста робіт талановитих дітей з усієї України, які представлено на виставці у Національному музеї Тараса Шевченка у м. Києві,  шість належать учням-переможцям акції з Чернігівської області.
Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, народний артист України, кобзар-лірник Василь Нечепа проводить Міжнародну мистецьку акцію «200 концертів до 200-річчя Великого Кобзаря».
5 жовтня 2013 року в с. Качанівка Ічнянського району пройшло VIII Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Качанівські музи», присвячене саме 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Проект Міністерства культури України спільно з органами виконавчої влади «Тут стежками ходив Тарас Шевченко» стартував саме на Чернігівщині.
З метою вшанування пам’яті поета на території Чернігівської області впроваджуються 3 тематичні екскурсійно-туристичні маршрути «Шляхами Т. Г. Шевченка»:
м. Чернігів — смт Добрянка — с. Великий Листвен — смт Седнів — с. Бігач — м. Чернігів;
м. Прилуки — смт Линовиця — с. Густиня — смт Дігтярі — с. Сокиринці — с. Іржавець — м. Ічня — м. Ніжин — с. Оленівка — м. Борзна — м. Батурин;
м. Чернігів — с. Лемеші — смт Козелець — м. Ніжин — м. Прилуки.
Готується до друку відповідна інформаційно-довідкова продукція серії «Чернігівщина туристична».
Окрім того, серед запланованого:
- новий культурно-мистецький проект «Шляхами Тараса Шевченка» в населених пунктах області, пов’язаних з перебуванням поета, в рамках якого передбачено: експонування виставки «Чернігівські дороги Кобзаря», проведення святкових концертних програм, зустрічей з сучасними літераторами, спецпогашення тематичних марок та ювілейного конверту;
- відкриті читання поезії Тараса Шевченка у сквері ім. М. М. Попудренка м. Чернігова біля світломузичного фонтану;
- нові мистецькі проекти обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: «Народні пісні Чернігівщини на вірші Т. Г. Шевченка»; «Музична Шевченкіана Чернігівщини», «Поезії Шевченка в творчості композиторів Чернігівщини»;
- підготовка пересувної виставки «Чернігівські дороги Кобзаря» (по 30-ти населених пунктах, де перебував поет) та виїздів лекторію «Дорогами рідного краю», «Шляхами Тараса Шевченка»;
- вивчення творів Шевченка всіма мовами національно-культурних товариств, що представлені в Чернігівській області, а також низка інших цікавих та пізнавальних заходів.















Комментариев нет:

Отправить комментарий