пятница, 13 сентября 2013 г.

Ольга Костюченко: Без минулого, без коренів немає майбутнього в жодного народу


13 вересня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відкрилася персональна виставка знаної чернігівської майстрині народної творчості, лауреата обласної премії імені Михайла Коцюбинського Ольги Костюченко «В мене в серці вдарять дзвони, заспівають солов’ї...».


Ольга вже майже 15 років займається відродженням старовинних мистецтв. Вона і вишивальниця, і дизайнерка, і швець, і закрійник. А ще, вона гарна господиня, виховує дитину і робить багато домашньої роботи по господарству. Дивишся на цю молоду миловидну дівчину, і тільки диву даєшся, як вона всюди встигає.
Народилася вона 9 серпня 1976 року у Чернігові. Закінчила Державний педагогічний університет ім. Т. Г. Шевченка. Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України.
Ольга вивчає характерні для Чернігівщини та інших регіонів України найскладніші техніки, оволоділа, зокрема, такими як вирізування, виколювання, набирування, лиштва (лічильна гладь), штапівка, курячий брід, зерновий вивід, хрестикові, рушникові шви, всіма видами складних мережок, змережування. Вона продовжує працювати над відтворенням кращих зразків, наповнюючи свій доробок оригінальними творами.


Ольга Костюченко: На сучасному етапі ручна вибійка втратила актуальність через велику кількість тканин з друкованим орнаментом, але нею продовжують цікавитись майстрі у всьому світі. У своїх роботах використовую найулюбленіші орнаменти українського народу із стилізованих квітів і птахів та геометричних мотивів. Переконана, що без минулого, без коренів немає майбутнього в жодного народу.

Серед її робіт представлених на виставці — вишивка, вибійка, лялька-мотанка, сорочки, блузи, серветки та рушники прикрашені традиційними оберегами. «Світове дерево» або «Дерево життя» є одним з найпопулярніших символів в українському народному мистецтві. Також тут можна побачити строї — готові комплекти традиційного святкового жіночого одягу притаманні для Чернігівського регіону.
Працює майстриня тільки з натуральними матеріалами: домотканим і фабричним полотном, льоном, бавовною. Її твори зберігаються в вітчизняних та зарубіжних приватних колекціях Європи та Сполучених штатах Америки.
Учасниця численних виставок. Переможниця всеукраїнської виставки-конкурсу «Український вишитий рушник» в номінації «Кращі молоді майстри» з роботою «Сіверянське весілля». А також брала участь у Міжнародній виставці «Україна. Чернігівщина 10 років Європейської хартії місцевого самоврядування» м. Страсбург (Франція).
Привітати майстриню з відкриттям цієї чудової виставки прийшло багато її друзів та знайомих, а виступ юних бандуристок придав заходу урочистості.
Виставка працюватиме до 10 жовтня.




























Комментариев нет:

Отправить комментарий