пятница, 4 апреля 2014 г.

У США і Польщі вийшли книжки талановитого чернігівського подружжя


Неймовірна подія відбулася в житті нашого славетного Сіверського краю! Буквально впродовж кількох останніх місяців, відоме чернігівське подружжя українських письменників Сергій і Тетяна Дзюби, видали за кордоном дві поетичні книжки «Розмова чоловіка і жінки» (Польща) та «Вибрані вірші» (США).


3 квітня в обласній науковій бібліотеці імені В. Короленка пройшла презентація нових книг.

Чесно кажучи, ніхто не вірив, що нам вдасться щось зробити, розповідає Сергій Дзюба. Адже ідея така: переклади мають бути високохудожніми; ми знайомимося й взаємовигідно співпрацюємо з відомими, талановитими й шляхетними людьми з багатьох країн. Але минуло якихось півтора року, і тепер ми щодня отримуємо по 10-15 листів від письменників з різних континентів. Дехто з приятелів жартує, що в світі сформувалося нове товариство літераторів, яке швидко розвивається… Насправді, тут немає ніяких особливих секретів головне, почати й щось неодмінно робити, адже нас перекладають безкоштовно. Отож я перекладаю твори своїх закордонних друзів-колег українською, публікую їх у вітчизняних журналах, пишу рецензії на їхні нові книжки.
Ось зараз видаю в Україні у своєму перекладі збірку оповідань «Смарагдовий берег» відомого шведського письменника Ак Вельсапара. У свою чергу, він цього року надрукує книжку наших із Танею віршів у Швеції.
Для нас це задоволення, пізнання світу й пропаганда української літератури, адже до знайомства деякі зарубіжні літератори не знали, хто такі Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Михайло Коцюбинський…

На презентації — багато відомих чернігівських письменників, які у своїх виступах одностайно підкреслювали, що творчість талановитого подружжя популяризує і прославляє наш край у багатьох країнах світу. Молоді літераторі читали вірші із нових збірок, а учні естрадного відділення Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького виконали пісні англійською мовою.

Книги побачили світ за сприяння голови обласної ради Миколи Звєрєва, з яким подружжя Дзюби співпрацює вже понад сім років, та видатних зарубіжних письменників і перекладачів.
Сьогодні, без меценатства література може загинути, сказав у своєму виступі Микола Зверєв. Меценатство — це стан душі. Треба всіляко підтримувати професійних літераторів. Я пишаюся тим, що став головою обласної ради такого прекрасного Сіверського краю і хочу долучити до меценатства всіх депутатів обласної ради. Всі політичні та економічні питання — це тимчасове, а творчість — вічна!

Довідка
Український письменник Сергій Дзюба — автор 45 книг, присвячених дружині Тетяні. Його твори перекладені 50 мовами й надруковані в 23 країнах. Лауреат багатьох міжнародних і національних премій. Президент МГО «Чернігівський інтелектуальний центр», голова Чернігівської міської організації Національної спілки журналістів України. Почесний професор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна», член Слов’янської літературно-мистецької Академії (Болгарія), Міжнародної літературної Академії «Македонія Презент» (Республіка Македонія) та Національної спілки письменників України.

Тетяна Дзюба народилася на Буковині, виросла на Житомирщині. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Кандидат філологічних наук, доцент. Нині мешкає в Чернігові. Авторка багатьох збірок поезій, чисельних літературно-критичних і літературознавчих публікацій. Лауреат міжнародних та національних літературних премій. Її твори перекладені 50 мовами світу й надруковані в багатьох країнах.


При использовании материала, ссылка на Gorod.cn.ua - обязательна.
Если Вам нужны фотографии более высокого разрешения, пишите на почту: koval.vl@gmail.com
 




























 

Комментариев нет:

Отправить комментарий