пятница, 11 апреля 2014 г.

Військові відзнаки часів визвольної боротьби представили у Чернігові


10 квітня у Чернігові в Літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відкрилася експозиція «Українські військові нагороди періоду національно-визвольної боротьби 1914–1952 рр.»


Копії цих історичних раритетів відтворив член Львівської громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Михайло Дмитрів.
Експозиція складається з п’яти тематичних стендів-планшетів із копіями відзнак: «Сокіл», «Січ», «Пласт», провісники Українського національного війська»; «Українські січові стрільці»; «Збройні сили Української Народної Республіки»; «Українська Галицька Армія»; «Україна в Другій світовій війні». А доповнює експозицію, книжкова виставка про боротьбу за незалежність України в 20-му сторіччі.


На відкритті експозиції, один із її організаторів, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко зазначив:
— Все, що сьогодні відбувається в державі, має глибокі історичні корені. Всі представлені відзнаки і нагороди показують український дух, який спирається на українські традиції козацької держави. Українці завжди хотіли бути господарями своєї долі та мати власну державу, і ця виставка ще раз нам показує, що українці вміють самоорганізовуватись і вміють воювати.


Найвищі нагороди Пласту «Свастика вдячності» (1926 р.) та «Свастика заслуги» (1922 р.) Підкарпатської Русі


Пряжка воїна УПА


Орден для учасників ІІ-го Зимового Походу армії УНР


Сокільська відзнака одного з Сокільських гнізд на Галичині


Пам’ятний знак з нагоди заснування пластового куреня «Лісові чорти»


Пластова відзнака — хрест «За значне діло» (1927 р.)

Організатори виставки: Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Національного музею історії України, департаментів культури і туризму, національностей та релігій й інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.


При использовании материала, ссылка на Gorod.cn.ua - обязательна.
Если Вам нужны фотографии более высокого разрешения, пишите на почту: koval.vl@gmail.com
 





















 

Комментариев нет:

Отправить комментарий